MÜSABAKA ESASLARI
365 SPOR OYUNLARI 3x3 TEK POTA BASKETBOL MÜSABAKA ESASLARI
Organizasyona 8 takım katılmıştır. 1. Aşamada Söz konusu takımlar A ve B Grubuna Çekiliş ile yerleşerek tek devreli lig usulü yapacakları müsabakalar sonucunda puan sırasına göre ilk 2 sırayı alan takımlar ALTIN Gruba 3.ve 4. Olan Takımlar GÜMÜŞ Gruba yerleşecektir. 2. Aşamada Altın ve Gümüş Gruplarda 4 Takımdan Oluşacak tek devre lig usulü müsabakalar yapılacaktır. Altın Gruptan ilk 3 takım gümüş gruptan Grup lideri yarı finale yükselecektir.
- Yarı finalde; YF1 Grubu ALTIN 1.'si / GÜMÜŞ 1's. YF2 Grubu ALTIN 2'si / ALTIN 3'sü ile eşleşip müsabakalarını eleme usulü yapacak, mağluplar 3. lük ve galipler şampiyonluk maçına çıkacaktır.
- Gruplarda Yükselenlerin belirlenmesinde puan üstünlüğüne bakılacak,
Puan eşitliğinde;
a) Grup içi genel averaja bakılarak (atılan sayıların yenilen sayılara bölünmesi) en iyi averaja sahip takım belirlenecektir.
b) Kendi arasındaki maç sonucu esas alınacak. - Galibiyete 2 puan, mağlubiyete 0 puan verilecek olup, hükmen mağlubiyet alan takım 20-0 yenik sayılacak ve Takımın 5 oyuncusuna eşit olarak bölünecektir.
- Müsabaka öncesi takım listesi ve resimli akreditasyon kartları takım sorumlusu veya kaptan tarafından imzalı olarak hakem masasına verilecektir. Kontrol edilen kartlar sahiplerine iade edilip, bir sonraki müsabakasında tekrar istenecektir. Kartların sorumluluğu takımlarda olup, kayıp veya belgelenememesi halinde ilgili sporcu sahaya çıkamayacaktır.
- Katılımcı şirketlerin, kadrolarında bulunan bir oyuncunun etkinlik devam ederken işten ayrılması durumunda, oyuncunun takımındaki varlığı otomatik olarak son bulur. Takım, bu durumu Organizasyon kuruluna bildirerek söz konusu oyuncuyu kadrodan çıkartmak ve bir daha oynatmamak zorundadır. Bu durumda bulunan bir oyuncunun söz konusu takım ile bir müsabakaya katılması halinde, ilgili takıma o müsabaka için hükmen mağlubiyet cezası uygulanacaktır.
- Takımlar 3 asil 6 yedek sporcu ile yarı sahada 8 dakikalık 2 periyotta müsabaka yapacaktır. Hücum süresi 12 saniye olan maçlarda oyuncu değişimi sınırsız olup, bireysel faul ve takım faulü uygulanacaktır. (Sayı saati olmaması durumunda hakem hücum takımına son 5 saniyeyi sayarak uyarı verecektir.)
- Müsabakalarda, TBF Ankara İl hakem Kurulu tarafından atanan hakemler tarafından yönetilecektir Müsabaka oyun kurallarını uygulamada tam yetkili olup, oyun ile ilgili kararları nihai özellik taşımaktadır.
- Turnuvaya katılan tüm takımlar numaralı nizami basketbol forma ve şortları ve uygun basketbol ayakkabısı ile sahaya çıkacak olup, müsabakada aynı renk eşleşme durumunda müsabaka hakemi kararı ile fikstürdeki Ev Sahibi(A) takım renk tercihi yapacaktır. Diğer takımın farklı renk forması olmaması halinde organizasyon tarafından numaralı antrenman yeleği verilecektir.
- Takımlar Müsabaka öncesi 10 dk. önce sahada olup, takım esame listesini imzalayıp, organizasyona teslim edecek, sahaya çıkamayan veya eksik sporcusu olan takım 20-0 hükmen mağlup ilan edilecektir. Sporcu sağlığını tehlikeye sokabilecek takıları takmak yasaktır. ( Gözlük, saat, yüzük, kolye, bileklik vs.) Gözlük takan sporcudan imzalı beyan alınacaktır. Takımlara 5 dakika ısınma süresi verilecektir.
- Fair Play ruhu, centilmenlik” organizasyonun temel amacı, oyunun vazgeçilmez bir parçasıdır. Fair Play ruhu ve centilmenlik dışı gibi durumda organizasyon kurulunca ilgili takım için hükmen mağlubiyet cezası verebilir.
- Organizasyon görevlisi veya hakem raporuyla bir takımın taraftarı olduğuna kanaat getirilen kişinin organizasyon görevlilerine, hakeme, rakip oyuncuya veya taraftara karşı fair-play sınırını aşan tutumu veya maç sahasının belirtilen kurallarına uymaması yine o takımın sorumluluğu altındadır. Bu tip durumlarda Organizasyon kurulunca takım ve taraftar arasında bağlantı olduğuna kanaat getirirse, ilgili takıma hükmen mağlubiyet cezası verebilecektir.
- Hakemler ve saha koordinatörleri müsabaka boyunca sahada organizasyon komitesini temsil etmektedirler. Müsabaka hakemlerinin oyun alanı içi ve dışı ile ilgili verdikleri kararlar tartışılamaz. Müsabaka hakemlerini tayin etme yetkisi tamamıyla, TBF Ankara İl Hakem Kurulu’na aittir, takımların hakem seçme hakkı yoktur.
- 3x3 Basketbol organizasyonu kararları, müsabaka skorları, puan durumu duyurular www.365spor.com.tr web sitesi üzerinden yapılacaktır. Alınan kararlar ilgili takım sorumlusu veya kaptanlarına, Whatsapp / e-mail yoluyla tebliğ edilecektir.
- Görüntü Değerlendirme Sistemi (GDS) Her periyot için her takımın Pozisyon Bitiminden 8 Saniye içerisinde Antrenör veya Kaptan talebiyle 1 hakkı olacaktır. İtiraz haklı olması durumunda hakkı devam edecektir. Ayrıca hakemlerde kendi kararı ile GDS talep edebilirler.
- Müsabakalar neticesinde dereceye giren ilk üç takım için ödül töreni yapılıp kupa, madalya verilecektir.
- Müsabakalar FIBA 3X3 Resmi oyun kuralları formatında, basketbol sahasının yarısı formatında sahada yapılacaktır. Her takım 9 oyuncudan (sahada 3 oyuncu ve 6 yedek) oluşacaktır. takımlar 3 oyuncusuyla mücadele edecektir.
- Müsabaka fikstüründe maç gün ve saat değişikliği kabul edilmeyecektir. Not: Maç tarih ve saat değişimi için, fikstürdeki ilgili 4 takımın mutabakatı gerekmektedir.
- Müsabakalar için sahada organizasyon tarafından sağlık materyalleri ve görevlisi bulunacaktır.
- Organizasyon Müsabakaları ile ilgili kurallar, Organizasyon komitesince takip edilecek olup, disiplin kuralları, itirazlar, belirtilmeyen konular ilgili organizasyon komitesince karara bağlanacaktır.
- Takım Sporcu Listesinde olmayan oyuncu oynatılmasına izin verilmez. (Mücbir Sebepler Hariç) Sahaya Çıkamayacak kadar sporcu eksiği varsa belgelendirmek kaydıyla organizasyon kuruluna belgeler teslim edilerek oyuncu değişikliği yapılabilir. Tespit edilmesi durumunda listede olmayan oyuncu ile tamamlanan müsabaka hükmen mağlup sayılacaktır.
- Turnuva organizasyonu ve müsabaka ile ilgili itiraz ve öneriler; Organizasyon kuruluna, müsabaka hakemleriyle ilgili itirazlar ve öneriler maç sonunda yazılı olarak organizasyon kurulu başkanlığına yapılabilir info@365spor.com.tr adresine e-posta olarak iletebilir, sözlü itirazlar kabul edilmeyecektir.
365 SPOR OYUNLARI 3x3 TEK POTA BASKETBOL OYUN KURALLARI
Madde 1 - Saha ve Top - Oyuncular
1.1. 1 sepetli 3x3 basketbol sahasında oynanacaktır. Kurala uygun 3x3 basketbol sahası yüzeyi, (genişlik) 15 m x (uzunluk) 11 metredir. Saha, serbest atış çizgisi (5.80 m), 2 sayı çizgisi (6.75 m) ve sepetin altında ‘şarjsız yarım daire’ alanı dahil, kurala uygun basketbol oyun sahası ölçülerinde alana sahip olacaktır. Geleneksel basketbol sahasının yarısı kullanılacak. FIBA onaylı 7 numara maç top kullanılacaktır.
1.2 Takımlar 9 oyuncudan oluşacaktır. (sahada 3 oyuncu ve 6 yedek )
Madde 2 - Maçın Başlaması
2.1. Maç, her takımın oyun sahasında 3 oyuncusuyla başlar, İki takım maç öncesinde aynı anda ısınacaktır. Isınma süresi 5 dakikadır. Maçın belirlenen başlama saatinde oyun sahasında oynamaya hazır 3 oyuncuyla olmayan takım maçta hükmen yenilecektir.
2.2. Oyunun başında hakem 2 kaptanı yanına çağırarak yazı-tura atışı yapar. Yazı-turayı kazanan takım, maçın başındaki ya da olası bir uzatmanın başındaki pozisyonu seçebilir.
Madde 3 - Skor
3.1. Yayın içinden her şuta (1 sayılık atış alanı) 1 sayı verilecektir.
3.2. Yayın gerisinden her şuta (2 sayılık atış alanı) 2 sayı verilecektir.
3.3. Her başarılı serbest atışa 1 sayı verilecektir.
Madde 4- Oyun Süresi / Maçın Galibi
4.1. Kurala uygun oyun süresi 8 dakikalık 2 periyottur. Oyun saati ölü top durumlarında ve serbest atışlarda durdurulacaktır. Oyun saati topun değişimi tamamlandıktan (top hücum takımın ellerinde olduğunda) yeniden başlatılacaktır. Müsabakalarda, TBF Ankara İl hakem Kurulu tarafından atanan hakemler tarafından yönetilecektir
4.1 Oyun normal süresinin sonuna sayı üstünlüğü olan takım maçı kazanacaktır.
4.2 Oyun süresi sadece düdük çalınan durumlarda duracaktır.
4.3 Oyun süresinin sonunda skor eşitse, 2 dakikalık uzatma oynanacaktır. Uzatma başlamadan önce 30 saniyelik bir ara olacaktır.
4.4. Sürenin eşitlikle sonuçlanması durumunda: Yalnızca o an oyunda olan oyuncuların katılımıyla her iki takım 3′er faul atışı yapar. Fazla faul atan galip gelir. Eşitlik bozulmazsa başa döner ve tekli faul atışları sonucu belirler.
4.5. Bir takım maçın bitmesinden önce sahadan çekilirse ya da takımın tüm oyuncuları sakatlanırsa ve/veya diskalifiye edilirse maçta kendiliğinden yenilir ise kazanan takım lehine belirlenecektir.
4.6. Kendiliğinden yenilen ya da hileli hükmen yenilen takım turnuvadan diskalifiye edilecektir.
Madde 5 - Fauller / Serbest Atışlar
5.1. Bir takım 5 faul yaptığında ceza durumundadır.
5.2. Şut başarısızsa, yayın gerisinden atış halindeki fauller 2 serbest atışla cezalandırılırken, yayın içinden atış halindeki fauller de 1 serbest atışla cezalandırılacaktır. Şut başarılıysa sayı sayılacak ve şut atan oyuncuya 1 ek serbest atış hakkı verilecektir.
5.3. Sportmenlik dışı ve diskalifiye edici fauller takım faulleri için 2 faul olarak sayılır. Bir oyuncunun birinci sportmenlik dışı faulü 2 serbest atışla cezalandırılacak, ancak topu kontrol etme hakkı verilmeyecektir. Tüm diskalifiye edici fauller (bir oyuncunun ikinci sportmenlik dışı faulü dahil) 2 serbest atış ve topu kontrol etme hakkıyla cezalandırılacaktır.
5.4. 6. ve sonraki fauller, 1 serbest atış ile cezalandırılacaktır. Bu koşul sportmenlik dışı faullerde ve atış halindeki faullerde de uygulanır.
5.5. Diskalifiye olan oyuncunun yerine, yedek kulübesindeki bir arkadaşı oyuna girebilir. Fakat diskalifiye olan oyuncu, bir daha oyuna dâhil olamaz.
5.6. Her oyuncunun 5 Faul sınırı vardır. 5 Faulden sonra müsabakadan diskalifiye olacaktır. Yerine yedek oyuncu girebilir. Ancak Diskalifiye olan oyuncu tekrar oyuna dahil olamaz.
5.7. Tüm teknik fauller her zaman 1 serbest atışla cezalandırılacaktır. 1 serbest atıştan sonra oyun aşağıdaki gibi devam edecektir:
• Teknik faul savunma oyuncusuna verilmişse, şut saati rakipler için 12 saniyeye ayarlanacaktır.
• Teknik faul hücum oyuncusuna verilmişse, şut saati, o takım için zamanın durduğu yerden devam edecektir.
Madde 6 - Topla Oynama
6.1. Her başarılı atış ya da son serbest atış sonrasında (takip eden top kontrolü durumları hariç):
• Sayı yiyen takımdan bir oyuncu, sahanın içinde direkt sepetin altından (dip çizgi gerisinden değil) sahada yayın gerisine bir yere dripling yaparak ya da pas atarak oyuna devam edecektir.
• Savunma takımının sepetin altında ‘şarjsız yarım daire’ içinde topla oynamasına izin verilmez.
6.2. Her başarısız atış ya da son serbest atış sonrasında (takip eden top kontrolü durumları hariç):
• Hücum takımı topun ribaundunu alırsa, topu yayın gerisine çıkarmadan skor girişiminde bulunmaya devam edebilir.
• Savunma takımı topun ribaundunu alırsa, topu yayın gerisine çıkarmalıdır (pasla ya da driplingle)
6.3. Savunma takımı topu çalar ya da bloklarsa, topu yayın gerisine çıkarmalıdır (pasla ya da driplingle).
6.4. Bir ölü top sonrasında herhangi bir takıma verilen topa sahip olma hakkı, top-kontrolüyle başlayacaktır, örnek: sahanın tepesinde yayın gerisinde topun değişimi (savunma ve hücum oyuncusu arasında).
6.5. Ayakları içeride yada yay çizgisinde olmayan bir oyuncu ‘yayın gerisinde’ kabul edilir.
6.6. Bir takım hücum yaptığı esnada rakip takım topu kaptığı takdirde 3 sayı çizgisinin dışına çıkarmadan sayı bulamaz. Bulduğu takdirde sayı iptal olur ve top rakibe geçer.
Madde 7 - Zaman Çalma
7.1. Zaman çalma ya da aktif oynamaktan kaçınma (örnek: skor girişiminde bulunmama) bir ihlal olacaktır.
7.2 Top kazanıldıktan sonra sepetin gerisinde ya da yanında olmak üzere yayın içinde 5 saniyeden fazla hücum oyuncusu tarafından topla dripling yapılırsa bu bir ihlaldir.
Not: Sahada şut saati donanımı yoksa ve bir takım yeteri kadar potaya hücum etmiyorsa, hakem hücum takımına son 5 saniyeyi sayarak bir uyarı verecektir. Tekrarı halinde topu rakibe verecektir.
Madde 8 - Değişiklikler Top öldüğünde ve top kontrolünden ya da serbest atıştan önce herhangi bir takıma değişiklik hakkı verilir. Yedek, takım arkadaşı sahanın dışına adım attığında ve kendisiyle bir fiziksel temas oluşturduğunda oyuna girebilir. Yedekler belirlenen yerde oturabilir,
Oyundan çıkan oyuncu oyuna tekrar dâhil olabilir. Bir yedek oyuncu ya da değiştirilmiş oyuncunun hakemin izni olmadan sahaya girmesi durumunda hakem oyunu durdurur ve bu oyuncunun takımı aleyhine teknik faul verir.
Yedekler saha çizginin gerisinde durabilirler ve yedekler için hakemlerden ya da masa görevlilerinden bir aksiyona gerek yoktur.
Madde 9 - Molalar
9.1. Her takımın her periyotta 1 mola hakkı vardır. Antrenör mola isteyebilir.
9.2. Tüm molalar 30 saniye uzunluğunda olacaktır.
Not: Molalar ve değişiklikler sadece ölü top durumlarında çalınabilir ve top canlı olduğunda çalınamaz.
Madde 10 - Cezalar
10.1 Takımlarda oyuncuların herhangi birisinden veya antrenörden bile kaynaklansa, agresif davranışlar ve Fair Play kavramının dışına çıkanlar takım halinde turnuvadan diskalifiye edilirler.
10.2 Takımlar aynı zamanda kendilerini izlemeye gelen seyircilerinin de hal ve hareketlerinden sorumludur.
Madde 11 - GDS
11.1 Görüntü Değerlendirme Sistemi (GDS) Her periyot için her takımın Pozisyon Bitiminden sonra 8 Saniye içerisinde veya ölü top durumunda masa hakemine Antrenör veya Kaptan talebiyle 1 hakkı olacaktır. İtiraz haklı olması durumunda hakkı devam edecektir. Ayrıca hakemlerde kendi kararı ile GDS talep edebilirler.
Madde 12 - GÜVENLİK
12.1 Organizasyona katılan tüm takımlar güvenlik konusunda kendileri sorumludurlar.